Expertvask – kjeden for renholdsbransjen

 • Forskning har undersøkt hvor lenge korona­viruset overlever på klær.

  Forskning har undersøkt hvor lenge korona­viruset overlever på klær.

  Klær vasket i 40 grader med vaskemiddel inaktiverer coronavirus. Det viser en studie fra De Montfort University (NERI) i Leicester.

  Forskerne brukte et modellvirus (HCoV-OC43), som har lignende egenskaper som SARS-CoV-2, og overvåket virusets stabilitet på tekstiler i 72 timer. Det viste seg at viruset fortsatt var smittsomt etter tre dager på polyester, men bare en dag på bomull og seks timer på polyester / bomull. Viruset ble eliminert når det ble vasket i 40 grader, så lenge vaskemiddel ble brukt. Uten vaskemiddel var viruset aktivt i opptil 67 grader.

  Resultatene våre viser at tre av de mest brukte tekstilene i helsevesenet utgjør en risiko for overføring av viruset. Hvis sykepleiere og helsepersonell tar med seg arbeidsklærne sine hjem, kan de legge igjen spor av viruset på andre overflater, sier Dr. Katie Laird, leder for forskningsgruppen for smittsomme sykdommer ved DMU.

  Universitetet anbefaler medisinsk personale å ikke vaske arbeidstøyet selv. Gjennomgangen viser at vaskemaskiner for forbrukermarkedet ikke fjerner alle virus.

  Kilde:
  https://www.cleannet.se/article/view/785084/textilier_en_coronarisk_i_varden

  Les også artikkelen som tidligere er publisert om at arbeidstilsynet og arbeidsmiljøloven krever bruk av arbeidstøy for renholdere; Jobber man i yrker som betegnes som risikoutsatte, vil det være utrolig viktig med riktig rengjøring og vasking av arbeidstøyet som brukes. Dette gjelder spesielt arbeidsklær som kan ha vært utsatt for forurensning av helsefarlige materialer. Les hele artikkelen her:
  https://www.expertvask.no/arbeidstoy-for-renholdere/